Plaže

Danas se hercegnovska rivijera pruza u duzini od 25 km i obuhvata 7 naselja odnosno turistickih mjesta od kojih svako ima neku osobenost i specificnost.

Plaže Herceg NovogNavedimo samo neka mjesta: Meljine, Bijela, Djenovici, Kumbor, Zelenika,… Tu su i veoma lijepo sredjene plaze. Njih 62 (registrovane) prostiru se na potezu od Njivica do rta Macak na poluostrvu Lustica. Osim atraktivnih – prirodnih, Herceg Novi poslednjih godina obiluje mnostvom modernih kupalista, koja su smjestena tik uz hotele ili pored izletista.

 

Blatna plaža U Igalu je najveca javna plaza na hercegnovskoj rivijeri, povrsine 9000 m². Bogata je veoma ljekovitim pijeskom i blatom.fitnessPlaza Njivice je javna plaza, smjestena u istoimenom naselju.Predstavlja komibinaciju stjenovite, pjescane i betonske podloge. Novljani je jos zovu i Kraljicina plaza.

Plaza Rehabilitacionog centra Igalo takodje je javna ali betonska plaza. Zatim slijedi jos jedna betonska plaza hotela „Igalo“. Ipak, najatraktivnija javna pjeskovita plaza je „Raffaelo“ ispod istoimenog turistickog kompleksa. Kao i ostale javne plaze i „Milasinovica plaza“ otvorena je za sve turiste kao i gradjane Herceg Novog tokom citave sezone. Nalazi se u mjestu Topla. Tu su i ostale veoma atraktivne plaze poput „Montenegrina“ ili plaze kod tunela. U gradskoj luci je smjestena plaza „Bijela vila“, danas javna plaza, a nekada glavno hercegnovsko gradsko kupaliste.

U njenoj blizini je i plaza „Zalo“, sa srednje sitnim pijeskom i sljunkom, te pjescana javna „Corovica plaza“. Turisticki zanimljive poslednjih godina su i plaze „Zanjice“ i „Mirista“ u okviru istoimenih izletista. Zanjice su najomiljenije izletiste na hercegnovskoj rivijeri. Plaza koja se tu nalazi je javna, nastala kombinacijom sljunka, betona i pijeska. Veoma interesantna je i plaza u uvali Miriste. Nastala je kombinacijom betona i pijeska. Sve navedene plaze uglavnom posjeduju kompletne plazne sadrzaje: lezaljke, suncobrane, tuseve, vodu, struju… Ne mali broj plaza posjeduje i dodatne servise poput kafe – barova, restorana, sopstvenog parkinga ili nekog drugog servisa.

Ukoliko se odlucite da odmor provedete u Herceg Novom, najbolje je da iz dana u dan razmisljate o novoj plazi koju treba posjetiti, jer ih je zvanicno registrovano 62. Ukoliko zelite brzo da stignete do hercegnovskih plaza, mozete birati izmedju iznajmljivanja turistickih taksi camaca, vecih taksi brodova, ili barki, koje se uglavnom nalaze u gradskoj luci. Informaciju o tome kako stici do plaze koju zelite posjetiti dobicete i od ljubaznih Novljana, u brojnim turistickim agencijama ili Turistickoj organizaciji grada Herceg Novog.

Što se tiče provoda, Herceg Novi nudi različite sadržaje, kako za mlade tako i za starije. Uživaćete u izobilju dobrih restorana sa tradicionalnom kuhinjom, kao i u onima u kojim se spremaju primorski specijaliteti, a uveče tu su kafići sa živom muzikom za različite ukuse.